Yerba mate – naturalna energia.

| May 16, 2013 | 0 Comments

Yerba mate – energia z natury.
Yerba mate to rodzaj napoju który jest coraz częściej na ustach Polaków. Ten krzew z Ameryki południowej rozpropagowany przez Wojciecha Cejrowskiego zawiera więcej kofeiny niż kawa, ale w przeciwieństwie do niej nie wypłukuje z organizmu mikroelementów. Co więcej – pięćdziesiąt gram Yerba mate dostarcza tyle magnezu w naturalnej formie co niektóre tabletki. Wielu ludzi poszukuje informacji na temat tego jak spożywać napar z mate. Zaczniemy od tego jak się pije mate w Argentynie. W tym kraju herbata i kawa niemal nie występuje, natomiast w każdym sklepie kupimy yerba mate.

BobillaTradycyjnie pita jest przez rurkę zwaną bombillą z naczynia w kształcie gruszki, zazwyczaj wykonanego z tykwy. Naczynie nosi nazwę matero. Mate spożywana jest tak jak u nas kawa – wyłącznie przez dorosłe osoby, z uwagi na działanie pobudzające. Ciekawostką jest fakt, iż na każdej stacji benzynowej za równowartość naszej złotówki można zakupić gorącą wodę i napełnić nią termos. Gorąca, ale nie wrząca woda, służy do zalewania mate. Picie mate w szklance lub filiżance nie powinno mieć miejsca, najlepiej smakuje bowiem z naczynia z tykwy lub w matero wykonanym z Palo Santo – świętego pnia. Palo Santo nadaje mate specyficzny smak i ma właściwości zdrowotne. Mate wsypuje się w dużej ilości w porównaniu do tradycyjnej herbaty – nawet do trzech czwartych wysokości matero. Następnie umieszcza się bombillę, która jest w zasadzie niezbędna do bezproblemowego wypicia mate.

Mate nie musi naciągać tak jak herbata albo kawa – po zalaniu wodą która nie jest wrzątkiem w zasadzie można od razu pic ją przez bombillę. Bardzo ciekawą kwestią jest fakt iż mate można zalewać w zasadzie nawet kilkanaście razy gorącą wodą. Jeśli chodzi o uzyskane w taki sposób pobudzenie, mate działa bardziej długofalowo niż kawa. Ponieważ dostarcza magnezu i potasu, mamy z głowy skurcze i drżenie mięśni spowodowane jego niedoborem. Działanie nie jest gwałtowne i nie odczuwamy spadku energii gdy kończy się działanie kofeiny – bowiem ten proces jest rozłożony w długim czasie.

yerba mateJak smakuje mate? Jest to bardzo szczególny smak, dla niektórych osób porównywalny z zapachem papierosów. Z uwagi na zawartość dobroczynnych polifenoli mate ma smak gorzkawy. Jeśli nie odpowiada ci ten smak, masz dwa wyjścia. Po pierwsze, możesz stosować dodatki smakowe, takie jak soki, cukier, cytryna i mięta które zmienią smak mate na bardziej przystępny. Z drugiej strony na rynku dostępne są aromatyzowane odmiany mate – pomarańczowa, miętowa, cytrynowa i wiele innych.

Mate klasyfikuje się również ze względu na rodzaj surowca – większą lub mniejszą zawartość patyczków w suszu. Im dana odmiana zawiera mniej pyłu, tym więcej kosztuje. Dla osób które nie chcą inwestować w sprzęt do popijania mate można polecić saszetki, które są szybkie w przygotowaniu.

About the Author:

×

Post a Comment